Písek

Rodinný dům je navržen na severním svahu, přesto s velmi zajímavým výhledem na scenérii jihočeské krajiny. Vzhledem k tomu, že na jižní straně je situován v těsné blízkosti les, zajišťuje oslunění z jihu pás střešních oken. Hmota domu je protáhlý obdélník umístěný podélně s vrstevnicemi.

 

Východní a západní štítové strany jsou využity pro umístění ložnice, pokojů a kuchyně. Na severní, ale pohledově atraktivní stranu, je orientován obytný prostor s výrazným arkýřem, který bude sloužit jednak jako součást sezení u jídelního stolu, tak jako prostor pro přespání pro početnější skupiny hostů, se kterými se zde počítá, a v neposlední řadě také jako sezení u kuchyňského pultu. Důležité je umístění ložnice v přízemí s přímým spojením s obytným prostorem a se samostatnou terasou na východní straně. - To umožňuje plnohodnotné využívání přízemí pro rodiče, kteří budou dům obývat pravděpodobně mnohem déle než jejich budoucí ratolesti.

 

Dům vychází proporčně z okolních stavení a nesnaží se tvarově jakkoli exhibovat, což je podtrženo i detailem přesahujících střech a použitými materiály na fasádu, jimiž jsou dřevěné vertikální palubky a kamenný obklad soklu a skladu.

 
název: RD Domesi - Písek
autor: Prodesi – Václav Zahradníček
spolupráce: Lukáš Pejsar
realizace: 2009 - 2010
investor: soukr. osoba
dodavatel: Domesi, s. r. o.
užitná plocha: 135m2

Vizualizácie

Pôdorysy